Obračun s poražencem volitev – zdaj že eksplicitna teza RTVS

Okrožna državna tožilka je že 12. septembra letos izdala sklep, s katerim je ovrgla kazensko ovadbo, ki jo je zoper igralca Iva Godniča zaradi sovražnega govora vložila Mlada Slovenija, podmladek NSi-ja.

V včerajšnjih Odmevih je bilo tudi izrecno navedeno, da so v podmladku sklep prejeli že septembra. No, in se je zgodilo: celoten prispevek MMC RTVS in samih Odmevov je fokusiran v razpravo, ali je Ivo Godnič storil kaznivo dejanje razpihovanja sovraštva ali ne – voditeljica Rosvita Pesek je nenazadnje prav s tem, že zaradi prispevka o tem, tudi začela izpraševati gosta dr. Andraža Terška. Ob tem opažam naslednje:

(1)Po tistem ko se je del politike, ostro kritiziran zaradi domnevnega sovražnega govora domnevnega Tomaža Majerja na spletni strani SDS, odzval z relativizacijo po načelu »tudi vi to počnete«, je zimzelenemu argumentacijskem triku »tu quoque« sledil še velik del medijev. Namesto razprave o tem, kaj je sovražnega v zapisu o južnjakih v trenirkah, je razprava prešla v zgodbe o »dvojnih merilih«: predvsem na podlagi in sledi reakcij v SDS, Novi Sloveniji in Zboru za republiko.

(2)Temu političnemu manevru, ki bi mu opreproščeno lahko rekli preusmerjanje pozornosti, je nekritično, morda celo zavzeto sledila tudi javna radiotelevizija, kar dokazujeta omenjena prispevka in celo javna naznanitev, da razpravljamo o sklepu tožilke, ki je star štiri mesece! Stara zgodba z Godničem je bila torej priročno uporabljena za namene nevtralizacije zgodbe o Majerju, na kar kaže samo dejstvo njene prioritetne in večinske obravnave. Pri tem so novinarji sledili natanko tistim ilustracijam domnevnih dvojnih meril, ki so jih uporabili zanikovalci sovražnega govora v primeru Majer; zaradi tega je težko upravičiti medijske postopke z razlago o širitvi polja in splošno skrbjo za razčlembo fenomena sovražnega govora.

(3)Prispevek v Odmevih je jasno nakazal še eno manipulativno vsebino: iz posnetka nastopa so preprosto izrezali del, v katerem Godnič izrecno pove, da je njegov dovtip satiričen in ironičen. Glede te manipulacije, ki je bistvena za razumevanje Godničeve intence in končne presoje o kaznivosti njegovega dejanja, je protestiral oziroma nanjo opozoril že nastopajoči dr. Teršek v oddaji. Pravzaprav edini doslej.

Vseeno ocenjujem vročo in na trenutne nerazumno razpravo o sovražnem govoru kot izjemen napredek. Čeprav bi si namreč bolj želeli strokovno podkovanih stališč, je množična usmeritev pozornosti k tej temi treba pozdraviti kot določen napredek. Četudi se dogaja na rovaš političnih in medijskih manipulacij, politikantskih novih ideoloških delitev in prepirov, satirizacije sovražnega govora in smešenja, kot si ga je privoščila obtožena stran(ka), po svoje prispeva k senzibilizaciji za vsebinsko materijo. Verjamem skratka, da bodo številne škodljive posledice javnih in medijskih razprav o sovražnem govoru in diskriminaciji v skupnem seštevku vendarle manjše od dobrih.

P.S. Kar ravnokar berem, pa sploh ne dopušča nobenega dvoma: RTVS se želi znova politikantsko postaviti na stran tistih, ki se jim očita sovražni govor. Bojan Traven je za nocojšne Poglede Slovenije neposredno zapisal, da je razprava o sovražnem govoru obračun s poražencev volitev. Pristranska neverjetna novinarska teza, zaenkrat z ničemer dokazana, znova na meji teorije zarote, ki, se bojim, indicira vnovično politično solidarizacijo javnega zavoda:

Obsodba civilne družbe je bila silovita in upravičena. A odziv dela slovenske politike na nedostojno in nedopustno psevdoanalizo kaže, da jo skušajo izrabiti za dokončen obračun  s poražencem volitev. Slovenska družba se je tako ujela v nevarno spiralo hujskanja in maščevanja.

Poglede Slovenije, ki detektirajo v obsodbi sovražnega govora v zadevi Majer dokončen obračun s poražencem volitev, si torej velja z zanimanjem ogledati!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading