Mrtvaški diskreditacijski ples

Ko želi politika pred volitvami neposredno diskreditirati medije, si omisli brezplačnike in anonimne pisce. Ali lažne strani s (skoraj) ukradenimi domenami (trenutno so v modi spoof strani).

So pa še druge poti. Ker se novinarji ne upajo podpisati pod vsak zmazek, odgovornost prevzamejo kar cele redakcije. V Reporterju to počnejo tako, da je podpisnik pod članek kar »Reporter«. Pa si poglejmo enega zadnjih njihovih izdelkov, paradigmatičnega za utečen diskreditacijski diskurz:

Janković je že obupal – objavil je zemljevid strankinih grobov

8. november, 2011 – 07:25

Tekst: Reporter

Zoran Janković, kandidat za poslanca na listi Pozitivne Slovenije, je na spletni strani stranke objavil tudi svoj zemljevid. Iz njega je razvidno, da je Pozitivna Slovenija že zdaj zabeležila zelo mrtvaški uspeh v svojih prizadevanjih, da prodre malo više od Magistrata in Ljubljanice.

Zemljevid Zorana Jankovića samokritično prikazuje tako rekoč pogreb njegove stranke na omenjenih in obeleženih lokacijah. Drugod bodo pogrebne slovesnosti še sledile. 4. december bo torej tudi dan spomina na mrtve Jankovićeve upe, da bi postal lastnik Slovenije.

Kot lahko brž vidimo, se političnega nasprotnika, ki trenutno zaseda tretje mesto na lestvici javnomnenjskih raziskav, pošilja na pokopališče na podlagi grafične predstavitve »vabil na čaj« državljanom – brez smiselne razlage, s čistim namenom diskreditacije osebe in stranke v vročici predvolilnega hujskaštva. Omenjajo »mrtvaški uspeh«, »pogreb njegove stranke« (na podlagi kakšnih materialnih dokazov?), pogrebne slovesnosti, »dan spomina na mrtve« in Jankovićevo kakor-željo, da bi postal lastnik Slovenije. Karkoli naj to že pomeni. Cel niz diskvalifikacijskih asociacij, celo brez pametne osnove, na katere bi uprli svojo sovražnost in jezo. Omenjena revija je seveda le vrh ledene gore. Da so vsi mediji družno na pokopališče poslali vse stranke, razen treh favoriziranih, je hitro empirično preverljivo dejstvo. Ampak to so storili s tem, da so jih eliminirali iz medijskih prikazov, da posredno vsiljujejo stališče o živih in mrtvih, prihodnjih zmagovalcih in mrtvakih.

Volitve bodo znova zgolj bitka medijev, bitka njihovega navijaštva in politične pijanosti. Da bi novinarji sami poskrbeli za sankcioniranje takšnega diskreditacijskega jezika, jim ne pride na misel! Da bi to storila cehovskega združenja, tudi ne.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading