Nezanikano zanikanje, ali zakaj Mladina spet natolcuje

Klasična spin tehnika, ki smo jo ta teden slišali že najmanj trikrat, recimo:

SDS ni prejela nikakršnega denarja od Patrie.

V prispevku o ugotovitvah Mladine, ki je bil objavljen 8. septembra v TV Dnevniku, je novinar Matej Hlebš med drugim dejal: »SDS naj bi denar Patrie prejela prek dunajskega posrednika Riedla, kot tudi prek podjetja Rotis, ki je bil industrijski partner Patrie. V obeh primerih naj bi bil vezni člen Jože Zagožen.« Navedbe ne držijo in so laž. SDS ni prejela nikakršnega denarja od Patrie. To dokazujejo izsledki preiskave kriminalistične policije, sklep in sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani v primeru SDS proti Delu in ugotovitve interne revizije poslovanja stranke. Prav tako revizije poslovanja stranke Računskega sodišča v vseh volilnih in referendumskih kampanjah dokazujejo, da stranka ni prejela nezakonitih prilivov iz tujine ali nezakonitih donacij.

Sklepanje je ves čas isto in enako otipljivo zmotno:

1. Kriminalistična policija (….) je zapisala, da iz Patrie niso zaznali nobenih nakazal na bančne račune stranke SDS.

2. Torej stranka SDS ni prejela nobenih nezakonitih prilivov iz tujine.

3. Torej so vse trditve o podkupninah (v Mladini, itd.) laž.

Tehniko odlično obvladajo ameriški mojstri propagande in jo v strokovni literaturi največkrat opisujejo kot »nezanikano zanikanje«:

Non-denial denial is a statement that seems direct, clearcut and unambiguous at first hearing, but when carefully parsed is revealed not to be a denial at all, and is thus not untruthful.

V SDS torej sploh ne zanikajo, da niso prejeli denarja iz naslova podkupnin, zanikajo zgolj dejstvo, da »stranka ni prejela nezakonitih prilivov iz tujine«. Drži. In kot da bi nakazila na TRR bila način, na katerega bi se odvijal kriminal belih ovratnikov… Trik je seveda mizeren, ampak pri večini učinkuje, v Sloveniji, kjer je javna raba razuma že postala javna neraba razuma, ob izraziti pomoči spolitiziranih medijev in rumenila, pa sploh. V situaciji, ko Janševo SDS podpira ogromno število državljanov, se za nameček sploh ni treba kaj prida truditi. Še ponarodel primer iz Wikipedie:

BBC Magazine[6] cites a 1998 statement “I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky,” by U.S. President Bill Clinton, made during the Monica Lewinsky scandal, as a “non-denial denial.”

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: