»Kriv je Borut Pahor«

RTV Slovenija je danes rabila nekaj ur, da je znova postregla z odličnim biserom iz zakladnice insinuacijskega govora. No, pa bom komentiral še tega. Spet ga najdemo kar v naslovu in trenutno kar kot prvo novico na začetni strani www.rtvslo.si:

Tožba Janše proti Ziherlu – kriv je Borut Pahor

Poglejmo kritičen tekst: “Izjava tožene stranke z dne 4. 12. 2008 ni bila podana z namenom razžalitve Janeza Janše, pač pa je bila podana z namenom kritike premierja Boruta Pahorja v zvezi z imenovanjem Dimitrija Rupla, saj ta po mnenju tožene stranke ni ravnal v skladu s predvolilnimi obljubami, zlasti da bo spremenil način vladanja,” med drugim navaja zapisnik s sodne obravnave.

Takoj ugotovimo, da je »krivda« Boruta Pahorja tu le novinarska insinuacija – Ziherl želi povedati, da ni imel neposrednega namena žaliti Janšo, ampak kritizirati Pahorja. V kakšnem smislu je torej Pahor kriv, da je nastal videz žalitve Janše? Naslov prispevka namiguje, da je Ziherl našel preenostaven in cenen izgovor. Sklepanji sta takile:

Slavko Ziherl:

a.Nisem imel namena žaliti Janše.

b.Dejansko sem le kritiziral Pahorja.

c.Zato ni razloga, da bi se Janša čutil razžaljenega.

Novinar RTV Slovenija:

a.Ziherl je razžalil Janšo (ali: Janša toži Ziherla zaradi razžalitve).

b.Toda zdaj Ziherl trdi, da je imel namen kritizirati Pahorja.

c.Torej je za njegovo razžalitev kriv Pahor.

Novinar je torej Ziherlovo razlago o kritiki Pahorja spretno sprevrnil v insinuacijo o krivdi Pahorja. V danem kontekstu se seveda ta lahko bere predvsem kot cinizem do izjavljalca, torej kot očitek o Ziherlovem bežanju proč od prevzema odgovornosti, kar bi bil novi insinuacijski element. Vendar tega ne moremo zatrditi zanesljivo, ker se o tem novinar ni dodatno izjasnil. Kar je gotovo, je novinarski napačen korak v presoji in sklepanju o krivdi. Več o insinuacijskem diskurzu kot novi intenzivni prvini slovenskega žurnalizma pa v prvem zapisu.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading