Ministrstvo za kulturo je rumeniziralo Finance

So Finance rumeni časopis? Nedvomno. Pravilno je reči, da so rumeni časnik. Na to, da so rumeni, opozarjajo kar sami. Na to, da so časnik, tudi. Kako razumeti naslov in vsebino naslednjega avtorskega zapisa, vključujoč likovno opremo s temnopoltim častnikom z napisom Finance na svoji uniformi? So Finance militarizirane? Je udar izvedlo Ministrstvo za kulturo, zgolj zato, ker je na neko kuverto namesto besede »časnik« napisalo »častnik«? Poglejmo:

militarizacija financ

Sprašujem se, če je urednike in posledično novinarja vodila zgolj velika skrb za slovenski jezik ali vsaj prepričanje, da bi na tem področju moralo Ministrstvo za kulturo izkazovati več senzibilnosti? Bojim se, da že sam prepotenten naslov zadostuje za sklepanje, da se Finance obnašajo po načelu senzacionalističnega obračanja dogodkov in stanj stvar v smeri pretiravanja in posledično rumenila.  No, celo avtor zapisa v danem kontekstu (ironično?) priznava, da so Finance rumene (glej navedbe spodaj). Novinarski kodeks se o kvaliteti novinarskega dela in izdelkov ne opredeljuje, to niti ni njegova naloga. Vendar se bojim, da smo ob hitri tezi o rumenilu spregledali, se za njim lahko skriva še kaj več. Poznavajoč uredniško politiko vemo, da se odgovorni ne trudijo skrivati svojih ekonomskih in političnih preferenc – to je razvidno in eksplicitno povedano v številnih komentarjih Petra Frankla, nenazadnje njegovih kolumnah pred volitvami in referendumi, kjer jasno novači za neko politično izbiro.

Kaj nam torej lahko – bojim se, da tudi v tem primeru – ponuja recept »rumenilo s ščepcem politizacije«? Po moje tisto, čemu pravim hujskaški diskurz medija: intenca zapisa ni zgolj v pedagoških instrukcijah in opozorilih, da na ministrstvu ne obvladajo slovenščine, pa bi morali, temveč morda tudi politična ambicija prikazati to ministrstvo kot nesposobno in politično neprimerno. Na to kaže najmanj en podnaslov »Širčini bdijo nad jezikom« in poudarjanje dejstva, da je ministrstvo »Širčino«. To dejstvo se mi zdi veliko bolj pomembno od predvidljivega stanja stvari, po katerem je urednik novinarju naročil, da iz muhe naredi slona, ali skromen izgovor novinarja, da bi bil lačen, če tega ne bi izpeljal, klanjanje volji urednika pa ob tem označi za svojo profesionalnost. O vsem tem sem se podučil pod novico, ko sem preletel komentarje, da bi ugotovil, če je vsaj kakšen anonimnež opazil, da gre za hujskaški diskurz. Žal niti eden. Pač pa sem v njem zasledil povedno debato med avtorjem članka in komentatorji, kjer se prvi seveda brani pred očitki. Pa poglejmo:

Novica zdaj ste pa prekašali samega sebe…da greste objavljat kaj takega kaže na to da:

1. Vaš poklic ne jemljete resno saj ne delate pogljobljeno na pomembnih zgodbah kjer potreben večji obseg dela ampak na hitro nekaj vržete skupaj.

2. Nimate ustreznih finančnih znanj…kdo piše v Financah o tipkarskih napakah ?!? To še niti rumeni časniki nebi objavljali.

Žalostno res, na trgu pa toliko sposobnih mladih ljudi, ki bi radi opravljali strokovno novinarsko delo.

Odgovor novinarja Novice Mihajlovića, kjer prostodušno prizna, da so Finance rumeni časnik:

  1. Svoj poklic jemljem strogo profesionalno. urednik mi je naročil; naj nekaj naredim iz te zadeve za na net. ravnal sem natanko tako, kot mi je bilo naročeno.
  2. Ne pišemo o tipkarskih napakah. pišemo o tem, kako uradniki, ki v zameno za vaš in naš denar skrbijo za jezik in za medije, naslovijo vabilo na 20. rojstni dan države. to rumeni časniki objavljamo, zato je objavljeno.

Žalostno je marsikaj, se strinjam. če menite, da ste sposobni to delo opravljati bolje od mene, so moji nadrejeni vedno odprti za pogovore z mladimi sposobnimi in strokovnimi ljudmi. vabljeni.
novica

Zgovarjanje na druge je larifari. Sicer se pa lahko malo zamislite kaj to dejansko pove o vas, če vam urednik da takšno (nepomembno in neumno) nalogo? Mogoče je to kakšno sporočilo? Hmmmm…..

2. Če nek uradnik naredi tipkarsko napako to še zdaleč ni nek big deal. Pač se zgodi in izgovor v stilu “za naš denar delajo take napake” je prav beden. Vi tudi za denar vseh, ki kupujejo Finance pišete take bedne članke, nemalokrat čisto zgrešene in s prekomerno željo po obsojanju dejanj drugih.

Ne bodite užaljeni, ko vam nekdo reče da je vaše delo neprimerno ampak prej hvaležni.

Odgovor Novice Mihajlovića:

Ne izgovarjam se na druge, samo odgovarjam na vaš očitek, da ne opravljam resno svojega poklica. opravljam ga natanko tako, kot od mene pričakujejo nadrejeni. če bi ga opravljal kako drugače, bi zdaj bil lačen.
2. Seveda napaka ni big deal, vendar ministrstvo za kulturo ni kdorkoli. to je ustanova, ki vsak medij (tudi zasebni) z denarno kaznijo pojaha za vsak krucefiks, pičko ali kurac, če se izrazim v slogu predsednika ministrskega zbora.

Nikakor nisem užaljen, celo vesel sem, da se čutite poklicanega ocenjevati moje delo.
Novica

One thought on “Ministrstvo za kulturo je rumeniziralo Finance

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: