Pozor, snemamo: Mateja Duhovnik kadi in se sestaja z neznanci!

Lepa reč, pozornost novinarja ali novinarke Slovenskih novic je pritegnila šefica DARSa Mateja Duhovnik, bolj ali manj zato, ker je spet kadila. In seveda zato, ker se ji je približal nekdo, ki bi lahko bil sumljiv.

To je bilo dovolj, da je bil izkazan javni interes za nedovoljeno snemanje:

 

Spomnimo na še svežo poučno zgodbo in člen, ki pravi tole:

14.* Novinar lahko zvočno in slikovno snema ter fotografira le po privolitvi snemane oziroma fotografirane osebe. Privolitev je lahko tudi tiha (če oseba ne nasprotuje). Izjemoma sme novinar snemati, fotografirati brez privolitve, kadar utemeljeno meni, da bo na ta način razkril informacije, ki so v interesu javnosti. Razloge za svojo odločitev mora pojasniti v prispevku.

Zvezdica nam pove:  Pri uporabi izjem, ki jih dopuščajo 13., 14. in 17. člen in posegajo v pravice drugih, mora novinar pridobiti mnenje odgovornega urednika.

Paparaci novinarstvo, ki ga je bila deležna Duhovnikova verjetno zaradi zahtev po njeni zamenjavi na čelu DARSa, očitno nikogar ne moti. Skratka, čista kršitev 14. člena kodeksa.

Zgodbo omenjam, ker je tako tipična za rumene medije, skrito snemanje pa je via regia za paranoidizacijo (tudi) slovenske javnosti, na katero že dlje časa (neuspešno) opozarjam. Novinar se prav trudi, da bi moškemu v rumeni majici pripisal skrite namene (jasno, rumene majice nosijo poštarji, namiguje), samemu srečanju pa poseben skriti namen. Skratka, ljubitelji teorij zarot in paranoje pridejo na svoj račun. Kasneje je oseba pojasnila, da je njen prijatelj in da je Duhovnikovi izročil zgolj papirje, povezane z dopusti. Le kdo bi verjel tej naivni razlagi!

One thought on “Pozor, snemamo: Mateja Duhovnik kadi in se sestaja z neznanci!

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading