Uravnoteženi mediji: kar ne bo uspelo Madžarski, mora Sloveniji

Pravijo, da bi Janez Janša rad postal predsednik republike. Pravijo, da bo novi lider SDS dr. Milan Zver. Glede medijev nam evropski poslanec ponuja prav nič izvirne ideje. Pred tedni sem zapisal, kako je Madžarska 2011 zelo podobna Sloveniji 2007. Po načelu medijske paranoje:

Želja po uravnoteževanju medijev ostaja pristna fantazma iz naše polpretekle, le nekaj let stare zgodovine upravičevanja medijskih prevzemov. Ampak ljudje so na to vzporednico pozabili – tako kot so pozabili, kaj je prinesel Grimsov zakon in ga znova potrdili nekaj tednov nazaj. Novinarji, packe nemarne, tudi. Enega zapisa nisem videl, ki bi potegnil kakšno vzporednico. Da je ni? Resnično drži, vse se ni začelo oktobra 2004, že kakšno leto prej. Še pomnite, tovariši, herojev novorevijaške desnice in “Nekaj je treba storiti”? Klemen Jaklič je tedaj iskal primere “dobre prakse” na Nizozemskem, v Belgiji in v Švici. Po novem jih bo lahko kar na Madžarskem.

Toda zdaj je Zver ponovil, malodane kritiziral madžarsko popustljivost glede reforme medijskega zakona. On bi uravnoteževal do konca. On ne bi kar popustil, pa naj se Evropa postavi na glavo. Projekt uravnoteževanja medijev v Sloveniji je nedokončan projekt – če bo kdaj premier, jih bo lahko uravnotežil do konca.

Ko danes o tem v Delu piše Tanja Starič, pozabi navesti, da je Delo, med drugimi, to izkušalo tudi na svoji koži, predvsem leta 2006 in 2007. Takrat je dr. Rajko Svizec, danes v neki povsem drugi vlogi, uravnoteženo Delo demonstriral v praksi. V tem posnetku, takrat predvajanem na Vest.si:

Staričeva ima prav, ko ugiba:

Če sodimo nastop poslanca Zvera, je opozicijska stranka, ki upa na prevzem oblasti v prihodnjem mandatu, še vedno prepričana, da so mediji v Sloveniji večinoma pristranski, naklonjeni levici in »neuravnoteženi«.

Če imam prav jaz, pa bo treba tudi na Delu uporabiti čarobno paličico, ki bi obudila slovenski spomin zlate ribice. Povedano preprosteje: ni treba daleč, malce je treba obuditi le skromna tri leta staro zgodbo o tem, kako bi njihovi novinarji morali gagati, ko so uravnoteženi. Končno nam pride prav vsaj ta dr. Rajko Svizec, takrat nesmešno burkaški, tako rekoč tragičen. Danes je videti farsičen. Kakšen bo videti, če bodo mediji znova uravnoteženi?

One thought on “Uravnoteženi mediji: kar ne bo uspelo Madžarski, mora Sloveniji

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading