Uravnoteženost znova v modi

Novinarji brez meja obsojajo novo uravnoteževalno medijsko politiko madžarske desničarske vlade:

The concept of ‘correct news balance’ introduced by this law has no place in the vocabulary of a European Union member country. It is clearly always possible to debate or question the professional ethics of news media but any attempt to legislate on media ethics in such a vague way and disregarding the principles enshrined in the European Union’s Charter of Fundamental Rights is completely unacceptable.

Naj spomnim: madžarska vlada ponosno vztraja pri svojem svežem spornem medijskem zakonu, po katerem je bil ustanovljen svet za medije, ki bo lahko medije oglobil zaradi “politično neuravnoteženega” poročanja.

Čeprav je delno primerjavo s Slovenijo danes ubral Jin, že nekaj dni razmišljam, kako zelo zanič je slovenski kolektivni in še zlasti novinarski spomin.

Halo, od kod pa že poznamo deja-vu željo po uravnoteževanju medijev? Balance, balance, balance! Hja, iz naše polpretekle, le nekaj let stare zgodovine upravičevanja medijskih prevzemov. Ampak ljudje so pozabili – tako kot so pozabili, kaj je prinesel Grimsov zakon in ga znova potrdili nekaj tednov nazaj.

Novinarji, packe nemarne, tudi. Enega zapisa nisem videl, ki bi potegnil kakšno vzporednico. Da je ni? Resnično drži, vse se ni začelo oktobra 2004, že kakšno leto prej. Še pomnite, tovariši, herojev novorevijaške desnice in “Nekaj je treba storiti”? Klemen Jaklič je tedaj iskal primere “dobre prakse” na Nizozemskem, v Belgiji in v Švici. Po novem jih bo lahko kar na Madžarskem.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading