Brezplačni Večer

časopisju osuplo berem novico, da bo Matej Raščan, lastnik in direktor Dela Revij, postal soupravljalec časopisne hiše Večer. Vse lepo in prav, če ne bi še včeraj prebiral vestičk o tem, kako je isti Raščan velikodušno na roko posodil več kot 300.000 evrov lastniku brezplačnika Ekspres. Telovadnemu učitelju Robertu Teršku.

O Raščanu vemo izjemno malo. Intervjujev ne daje, čeprav je odigral eno osrednjih vlog v slovenskih medijih v zadnjih petih letih. Časopisna hiša Večer torej prihaja v upravljanje nekomu, ki je prijazno in brez pričakovanj (vsaj navidezno) sofinanciral famozne brezplačnike, ne da bi, kot kaže, sploh resno terjal vrnitev denarja. Seveda naj bi šlo za »osebno posojilo« prijatelja prijatelju. Računov in pogodb verjetno nikoli ne bomo videli. Zgodbe okoli brezplačnikov se od ustanovitve komisije, ki raziskuje njihovo financiranje in nastanek, berejo kot srhljiva kriminalka. Žal nikogar več ne pritegnejo. Danes približno vemo, kdo so bili botri projekta in kdo se je brezvestno posluževal tovrstnih gverilskih taktik politične propagande. Pravzaprav se uresničujejo zgolj naše slutnje z začetka. Naštejemo lahko celo novinarje, ki so v brezplačnike anonimno pisali – še danes so to ugledni in pomembni komentatorji ali odgovorni uredniki revij, najvidnejši ustvarjalci javnega mnenja, ki plenijo veliko pozornostin in avtoritete svojih novinarskih kolegov tako v »levih« kot »desnih« medijih. Kaj lahko glede novega soupravljalca pričakujemo pri Večeru? In kaj naj si mislimo o upravitelju s takimi referencami, če druge pustim ob strani?

Razplet dogodkov potrjuje mojo staro tezo: za usodo novinarske in medijske avtonomije v Sloveniji bo indikativno videti, koliko zanimanja bodo novinarji pokazali za razkritje afere z brezplačniki. Še pred tem pa kajpada od dejstva, ali jih njihova lastna profesionalna svoboda sploh gane. Po mojih izkušnjah jih ne.  Moje sklepanje, kakorkoli subjektivno, a žal podprto še s številnimi drugimi indici in dokumenti, je neizogibno – novinarjem povečini njihova svoboda »dol visi«. Debata o njej jim je odveč.

Mogoče je prišel čas tudi za večerovce, da začnejo razmišljati o tem, komu se bodo pustili voditi, za bralce Večera pa, komu se bodo pustili brati. No, morda ta čas še ni prišel.

P.S.

Raščan po številnih podatkih stoji tudi za financiranjem tednika Reporter. Zato me niti malo ni presenetilo, ko je predsednik ZNP Igor Kršinar, sicer novinar Janševega tednika Reporter, na nedavni tiskovni konferenci pokazal veliko mero razumevanja zanj kot “eksperta”, ki se spozna na medije in ki bi morebiti Večeru prišel prav. Še nekaj zanimivega branja o novem prihajajočem lastniku Večera:

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042387162

http://www.delo.si/clanek/114908

http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP/2008/07/14/2008-07-14_STR-03-03_MX-01_IZD-01-02-03-04-05-06_PAG-V-ZARISCU.PDF

http://www.delo.si/clanek/121384

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/v_srediscu/1042387876

http://www.zofijini.net/mediji_mafijski.html

One thought on “Brezplačni Večer

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: