Kdaj bo RTVS predvajala oddajo Maria?

Moje današnje vprašanje vodstvu RTV Slovenija:

Vprašanje vodstvu RTV Slovenija glede predvajanja oddaje Maria

Pred kratkim je slovensko javnost razburkala afera Patria in v tem kontekstu tudi oddaja Maria, predvajana na finski zasebni televiziji Nelonen. Zdi se, da je v njej g. Janša želel odgovoriti na očitke, objavljene v dokumentarcu na javni finski televiziji YLE po tistem, ko so tam zavrnili predlog po objavi popravka.

Obravnava omenjene oddaje Maria je bila nenavadna. Sprašujem, kako je mogoče, da RTV Slovenija ni predvajala integralnega dela intervjuja z gospodom Janšo oziroma celotne oddaje Maria, temveč le nekaj selektivnih odlomkov v Odmevih, kjer nastopata še notranji minister in generalna državna tožilka?

Stvar se mi zdi nenavadna, ker se je vodstvo RTV Slovenija pred tem hipoma odločilo za predvajanje finskega dokumentarca »Resnica o Patrii« natanko nekaj ur po tistem, ko je g. Janša na tiskovni konferenci 2. septembra izrazil željo, da RTV Slovenija predvaja to oddajo. Janša je bil gost Odmevov isti večer ob 22. uri, v kateri je voditelj že napovedal predvajanje dokumentarca. Med javno najavo želje premierja in odločitvijo po predvajanju je preteklo manj kot šest ur, predvajanje prevedene oddaje v celoti pa je sledilo že naslednji dan tik pred Odmevi.

Glede na to, da so v kabinetu predsednika vlade in v uradu vlade za informiranje izrazili zadovoljstvo nad možnostjo predstavitve svojih stališč v oddaji Maria, bi pričakovali, da bo RTV Slovenija predvajala tudi slednjo. V zameno pa se trenutno porajajo očitki, da tega ne želi storiti, ker je oddaja satirične narave in ker izvaja subtilno parodijo na račun predsednika vlade. Takšno ravnanje navaja na razlago, da uredniki RTV Slovenija tega ne želijo storiti iz navedenega motiva, s tem pa so slovenske državljane prikrajšali za bistveno informacijo, s pomočjo katere bi lažje razumeli celoten kontekst oddaje in objavljenih odlomkov.

S spoštovanjem,

dr. Boris Vezjak

član programskega sveta RTVS

Ptuj, 16. 9. 2008

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading