Nič bolj nezrelaksirana kot prej

Prosto po Sokratu: še en, ki ve, kaj je sproščenost, pa tega v resnici ne ve. Mi pa tudi ne. Njegovo ime je Uroš Urbas: 

S čim je Janez Janša razočaral? Levici je uspelo javnosti precej prepričljivo prodati teorijo o kadrovskem cunamiju (ki ga po mojem mnenju ni bilo), vmešavanju vlade v gospodarstvo (ki ga ni bilo nič več kot v vseh treh Drnovškovih in v Ropovi vladi) in tem, da je Slovenija nesproščena. Po mojem mnenju nista ozračje in družba v Sloveniji nič bolj nesproščena, kot sta bila do zdaj. Janša je k nesproščeni Sloveniji prispeval zlasti s tem, ker je podedoval klanski sistem, in čeprav je dobil mandat za družbene spremembe, ga ni izkoristil. Prispeval je tudi s tem, da pomembne zadeve presoja po nekaterih zgodovinskih vprašanjih, ki bi se jim nekateri radi izognili. Zaradi tega jim vzbuja nelagodje. Slovenija pa je nesproščena tudi zato, ker je za sklepanje posla še vedno pomembno, kakšne politične zveze imaš ali kako si zapisan pri kakšni državni sekretarki.  

Besedilo je iz njegove današnje kolumne v Financah (13. 4. 2007) z naslovom »Marx je imel prav«. Skromen novum je tale: kritiki napadajo Janšo zaradi nesproščenosti (kar drži), hkrati pa Janša za nesproščenost prav nič ni kriv. Morebiti nimamo večje sproščenosti, toda hkrati ni Slovenija nič bolj nesproščena kot prej. 

Tak interpretativni novum je, četudi neoriginalen, pomemben: doslej so zagovorniki Janše (predvsem on sam, ministri, novinarski uredniki, itd.) zatrjevali, da Slovenija je bolj sproščena. Kar je bilo seveda po svoje hecno in zoprno, ker sproščenosti pač ne moreš stehtati. Urbasov negativni korak naprej je malce bolj zvit: Slovenija ni nič bolj nesproščena kot prej. V ozadju seveda odzvanja famozni »tudi ti«, to pot vzročno pogojen: vi ste (tudi) ravnali nesproščeno, zato se mi zdaj ne moremo zares sprostiti.

5 thoughts on “Nič bolj nezrelaksirana kot prej

Add yours

  1. Gesla, ki jih lansira JJ, je treba razumeti dobesedno. Če nekaj reče, tako tudi misli in stori, z zelo redkimi izjemami. Le pomen besed je v njegovem slovarju drugačen, kot smo ga večinoma vajeni. Če bi geslo “Za sproščeno Slovenijo” uporabil Pahor, bi to pomenilo nekaj podobnega, kot si pod pojmom sproščen predstavlja večina Slovencev. V primeru JJ pa je treba upoštevati, da se sproščen uporablja tudi v pomenu osvobojen. Slovenija je zdaj (že skoraj povsem) osvobojena iz jarma komunistov, kar pomeni, da je vsa na voljo osvoboditeljem, in prav nič več nam, navadnim ljudem. Za navadne ljudi in za tiste, ki se postopoma selijo med navadne, je treba pojem sproščen razumeti v pomenu “Arbeit macht frei”.

  2. Strinjam se, da sproscen pomeni TUDI osvobojen. Vcasih. Sproscen pac pomeni karkoli in je uspesen prav zaradi take arbitrarnosti.

  3. Hotel sem opozoriti na to, da aktualna politična gesla jemljemo preveč zlahka. To niti ni bil komentar na članek “Nič bolj nezrelaksirana …”, ampak odziv na splošno medijsko zabavo na temo sproščenosti. Eni se norčujejo, drugi se poskušajo prilizovati z nekakšnimi resnimi analizami na osnovi običajnega pojmovanja te besede (na primer “Marx je imel prav”). Moja pripomba ni bila semantične, ampak politično – analitične narave. Na tej strani sem jo zapisal zato, ker sta njen naslov Sproščena Slovenija ( … v zlati dobi slovenstva) in vsebinsko pokrivanje za to najprimernejša. BTW, to je ena od strani, ki jih redno spremljam, link sem našel na Vesti.

    Moral pa bi uporabiti wording “Delo osvobaja” namesto originala. Čeprav gre za neposreden prevod, je v kontekstu tukaj / zdaj vsebinska razlika, ki jo lahko zaznamo skozi t.i. reforme in druge aktualne procese, pa skozi koncept slovenskega Big Brotherja, in tako naprej.

  4. S “preveč zlahka” nisem mislil tebe, kar je iz mojega prejšnjega komentarja jasno razvidno. Seveda pa bom prebral članek, na katerega kaže link.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: