Rog kot teroristično gnezdo

Mag (11. 4. 2007) v članku z naslovom »Teroristično gnezdo« poroča o Negrijevem obisku Ljubljane oziroma Roga, ki ga je nedavno problematiziral poslanec SDS. Novinar začenja s stavkom: »Sodeč po očitkih poslanca SDS in ljubljanskega mestnega svetnika Dimitrija Kovačiča, župan Zoran Janković mirno gleda, ko se sredi slovenske prestolnice rojeva teroristično gnezdo.« 

Zgodbo že poznamo, o njej sta pisala npr. Drugi dom in Vest.si. Ali kot pravi Kovačič, ki je nazadnje bil v Rogu, ko je tam kupoval bicikel: 

»Pod krinko javno angažiranih skupin se vabijo tudi določeni predstavniki iz tujine.Večkrat je bil gost Toni Negri, ki naj bi tam predaval o filozofskih temah na svetovni rabi. Gre pa za človeka, ki je bil vodja znamenitih Rdečih brigad.« 

Ostalo je lahko uganiti. V svetniškem klubu SDS, kjer ni pričakovati, da bi vedeli, kaj počne Negri, kakšen domet imajo njegove knjige in zakaj je bil v Rogu, so postopali po takem premisleku: 

Toni Negri je nevaren terorist, saj je vendar v sedemdesetih letih bil član Rdečih brigad.  

Zmota: zastrupitev studenca, oblika ad hominem. Nekoga obtožite, da je kriv X, še preden je spregovoril, običajno s tem, da pokažete na neko njegovo partikularno lastnost ali okoliščino. Naslednji korak je bil tale: 

Toni Negri je bil v ljubljanskem Rogu. Ergo: z Rogom je nekaj narobe. 

Zmota: krivda po povezavi. A je povezan z idejo (stvarjo, itd.)  I, torej je z idejo (stvarjo, itd.)  I nekaj narobe. 

Splošno razširjen razmislek zmotnega prepričanja, ki ga velikokrat poganja politična preganjavica, te dni še zlasti, ko se poslanci SDS toliko dajejo okoli SOVE in hrani njihovo vneto domišljijo.

Per ironiam: če bi bili rogovci subverzivni, bi kakšnega Negrija lahko povabili med vrtičkarje ob Žale. Tiste, ki jih te dni Janković neumorno preganja. Dobili bi zmagovito kombinacijo: hortikultura kot krinka (kot se dvakrat izrazi Kovačič) za politično bojevanje. Predvčerajšnjim so v TV dnevniku celo pokazali, kako je nekdo s puško meril na novinarja. A ste videli, čista vrtičkarska iredenta! Če boste dobro preverili, boste ugotovili, da je verjetno Negri vrtičkarje že obiskal!

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: