Tesnoba in sproščenost: nova pot bo seveda Pahorjeva

Matija Stepišnik in Borut Mekina v odličnem, provokativnem intervjuju (»Prihodnost je v večji liberalnosti, Večer, 24. 3. 2007) predsednika Pahorja nekajkrat pritisneta ob steno. Obstajata dve strani Pahorjeve sproščenosti – zadnje čase skoraj ne mine javni nastop, da je ne bi uporabil. Prva pravi, da Janša ni uresničil parole o sproščenosti. Druga je, da bo on dokončal zgodbo o tem: sproščenost je mera za resno politiko, za tretjo sproščeno pot, za resnično zlato dobo slovenstva. 

Spodnja pasaža se naslanja na prvo matrico. Kot smo že povedali večkrat v spodnjih zapisih, je sproščenost tu substitut za najbolj blago in najbolj abstraktno kritiko Janše. Pahor Janše pač ne kritizira, nekaj pa le mora reči, da ne bi izpadel preveč zlizan z njim; je torej način iskanja meglene »tovariške kritike«:  

Vi ne vidite, tako kot marsikateri vaš poslanec, avtoritarnih potez te vlade in krčenja svobode.

“Da, morda celo bolj kot drugi. Medtem ko so drugi kritizirali gospodarske in socialne poteze Janševe vlade, sem rekel, da ne mislim, da gre Sloveniji gospodarsko in socialno kaj bistveno slabše. Kondicija je relativno dobra. Tu je treba vlado pohvaliti. Že zelo zgodaj pa sem rekel, da je po mojem vlada prelomila eno bolj pomembno obljubo, to je obljubo o sproščeni Sloveniji. Meni se zdi ta prelomljena obljuba najbolj zaskrbljujoča. Te sproščenosti, ki jo je vlada obljubljala, ni. Nočem pretiravati. Nekateri govorijo o tesnobi v državi, morda je ta beseda prehuda. A moram priznati, da ko hodim po Sloveniji in se pogovarjam z ljudmi, mi ti povedo, da sproščenosti ni.”

Torej se strinjate z Drnovškovo oceno, da si želi ta vlada podrediti neodvisne institucije?

“Veste, zakaj vedno tako ne planem na Janšo in na njegovo vlado? To bi si lahko privoščil le, če bi imel kratek zgodovinski spomin. V prejšnji letih se je dogajalo isto, le da v daljšem časovnem obdobju in bilo je narejeno na bolj eleganten način. Toda še enkrat: problem Janše ni v tem, da dela enako, kot je delala prejšnja vlada. Njegov problem je v tem, da ni izpolnil obljube, da bo delal drugače. Jaz sem pričakoval novo pot, ko je obljubil sproščeno Slovenijo. Pričakoval sem, da bo opravil z nekaterimi dediščinami tranzicije, zaradi katerih je prejšnja oblast padla.”

2 thoughts on “Tesnoba in sproščenost: nova pot bo seveda Pahorjeva

Add yours

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: