»Sproščeno, liberalno, socialno«

Kako vemo, da se kuha ljubezen med Pahorjem in Ropom? Po transferju ljubezni. Po jeziku ljubečega, seveda. Če Pahor za Janšo ponavlja zgago vzbujajoče verbalizme o sproščenosti (glej naš zapis), potem zdaj kot napovedani prestopnik k Pahorju isto gesto ponavlja še Rop. Tudi Rop bi bil sproščen (Večer, 10. 3. 2007): 

»Nova stranka, ki nastaja, je dodatna konkurenca, kar je dober znak za bodočo učinkovitost tega dela političnega polja. Upam, da se bomo tisti s podobnimi programskimi pogledi povezali, da bomo Slovenijo naredili bolj sproščeno, liberalno in socialno. Ni zelo pomembno, kateri stranki iz tega spektra kdo pripada.« Vir tukaj. 

Sproščenost je zdaj postala orodje za izrekanje skritega politično-ljubezenskega napeva. Pomeni nekaj takšnega kot: poglej, imam te rad. »Jaz, Pahor, te ljubim, Janša.« Ali pa: »Jaz, Rop, tem ljubim, Pahor.« 

Vse je torej isto. Sproščenost kot ideologem Janše, liberalnost kot ideologem LDS in socialnost kot ideologem SD. V luči tistih, ki se iščejo, seveda.

8 thoughts on “»Sproščeno, liberalno, socialno«

Add yours

  1. Bedarija, bedarija, bedarija…

    Politična kultura ali kultura političnega? Pozdravne fraze kova “dragi” so na evropskem parketu tako udomačene kot je pri nas “spoštovani”. Se spomnite osnov pisanja oficialnih pisem v angleškem jeziku? Učili smo se jih v srednji, osnovni šoli… in zanimivo, vsa so se začela z “Dear Sir or Madam”. Prepričan sem, da ni bilo v tem nobene ljubezni. Le spoštovanje in nagovarjanje na osebni ravni.

    Glede Ropa, Pahorja in Janše. Nekaterim (tudi tu pišočim) očitno zelo ustrezna delitev slovenskega naroda na Janševce, Pahorjevce in Rop(arj)e. Osebno nasprotujem takšnim delitvam. Kdo bi moral priti na oblast, da bi združil ta slovenski narod? Dalajlama? Papež? Reinkarnirani Husein? Se bomo res morali prej raztrgati in prodati?

  2. Sploh ne gre za naslavljanje, temveč artikulacije ponovitev “dragi Borut, dragi Tone”,
    ki jih je naplavljal jansisticni diskurz dobro leto in pol. Takrat je ljubezen obstajala za Jansev pogled, zdaj bo se bolj.

    Tisto drugo o nekem ustrezanju nekoga je pa bolj insinuacija. Ce v cem, potem je smisel zapisa v iskanju znacilnosti jezika, skozi katerega se razodeva prelivanje politicnih preferenc in dejanj. Kar se mene tice, se lahko v ljubezni zdruzijo vsi imenovani, no problem. 🙂

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: