Janša »fauliral« Hammarberga. 1:0

»Nesprejemljivo je, da je morala skupina ljudi zaradi zahtev večinskega prebivalstva zapustiti svoj dom«, je dejal komisar Sveta Evrope za človekove pravice tukaj. V Slovenijo ga je povabila slovenska vlada. Njena selitveni servis je bil neprostovoljen, na to je Hammarberg jasno opozoril. Čemu se torej Janša te dne še zmerom pretvarja, da je selitev bila nadvse svobodna izbira romske družine? Jasno, da le zato, da bi zaščitil protipravno ravnanje svoje vlade in svojih ministrov. Ko je minister Mate 29. oktobra pred jeznimi in linča željnimi Ambrušani izrekel tisti famozni »in ne bodo se več vrnili v ta zaselek, kjer se zdaj nahajajo… gre za pitno vodo« (tukaj), smo vedeli, da je konec pravne države. Takoj je postalo jasno, da gre za hudo ustavno kršitev in da gredo Strojanovi v Postojno pod prisilo. Seveda so rekli »da«, toda s pištolo na čelu.  

Še dan pred tem je Mirko Strojan izjavil: »Tam je naš dom, zato se bomo vrnili. Res pa so nam policisti in župan svetovali, naj še počakamo, ker je zdaj tam prevroče. Obljubil sem jim tudi, da se bomo poboljšali«. Tukaj.  S čim so se Strojanovi zares strinjali? Da začasno odidejo s svojih domov ali s tem, da se tja več ne bodo vrnili? Očitno s prvim, drugo je bil Matejev prostovoljni dodatek, ki je prebudil ogorčenje. Toda tudi če bi se z drugim, bi to bilo v enaki meri pod prisilo in nič manj protipravno.  Lažno dilemo je obudil predsednik Janša v nacionalkinem intervjuju 18. decembra letos. Takole pravi: 

»Novinarka: Vseeno bi še nekaj vprašala, čeprav ste že večkrat povedali da podpirate ukrepe g. Mateja. G. Mate je 28. oktobra v Ambrusu izjavil, da se družina Strojan v ta zaselek ne bo več vrnila in to je ta sporna izjava, na katero so se potem tudi vezale na odstop. Kajti razume se tako kot da se družina ne sme vrniti v to vas, ta zaselek, ne glede na to, da kupi recimo legalno gradnjo hiše, posestvo, kar pa ni verjetno sprejemljivo.

Janša: No, ta izjava je sporna, če se navaja samo del te izjave. Treba pa je vedeti, da je prej Minister za notranje zadeve, preden je to izjavo dal, imel sestanek s krajani kot s to romsko družino in da je bil s to romsko družino dosežen dogovor, da se oni prostovoljno začasno preselijo v Postojno in da se potem poišče neka druga lokacija. Oni so sami rekli, da se ne bodo več vrnili v to naselje in to je minister sporočil. Potem je na tem zborovanju samo ta del se objavlja, brez tega da bi se povedalo, kako je do te izjave prišlo. S tega vidika je to manipulacija.« 

V čem je tu manipulacija? V Janševi gesti iskanja novega razloga, zakaj Strojanovih ne sme biti na svojih domovih. Ker so tako menda obljubili Mateju, celo v senci napovedanega linča. Neka prisiljena obljuba je za predsednika vlade več vredna od pravnega reda. In nič ne bi bila vredna, tudi če ne bi bila izrečena pod prisilo. Hammarberg je v Slovenijo pripotoval zaman, niti Janša ga resno ne jemlje. Še dalje manipulira z njim in z nami in svojo manipulacijo skriva za domnevno manipulacijo drugih.

2 thoughts on “Janša »fauliral« Hammarberga. 1:0

Add yours

  1. Pač še en dokaz, da je celo Haider bolj kultiviran od Janše. Pa je že Haider en velik divjak. Janša je pa še veliko večji. Zato me je odkrito povedano sram naše države, sramoti pa jo Janša s svojimi priskledniki. Ravno zadnjič me je klical znanec iz Italije in mi povedal, da se v nekaterih časopisih že pojavljajo vzporednice med Janšo in Lukašenkom (Belorusija).

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: