Rešitev v tem, da ni rešitev

Minister Janša je včeraj ob znanem demagoškem prijemu (trije krivci so za situacijo z Romi: internacionalizacija, pretirana medijska pozornost, pretirana politizacija) posredno kritiziral komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Thomasa Hammarberga. Evropski komisar je jasno povedal, kaj je rešitev: povrnitev prvotnega stanja. Strojanovi smejo nazaj na svojo zemljo, če tako želijo. Žal ni rekel: morajo! Janša se je, čeprav je dobro razumel sporočilo, znova nekajkrat odzval cinično: »rešitve doslej nihče ni predlagal« in na tiskovki v razred tistih, ki »besedičijo«, »filozofirajo« in »salonsko teoretizirajo« (vse izrazi njega in ministra Zvera) vključil tudi Hammarberga. Tudi Hammarberg le govoriči in teoretizira, mi pa rešujemo situacijo!

Premier je po odhodu evropskega komisarja celo cinično-pogumno pripomnil naslednje: »Mi nismo pričakovali, da bo prinesel v Slovenijo rešitve.« Glej tukaj.

Čemu služi ta Janšev manever? Seveda bežanju proč od prave rešitve in hkratni diskreditaciji tistih, ki jo ponujajo.  Vi je nimate, mi jo imamo. Prvo ni res, drugo je res, ampak je rešitev nesprejemljiva! In tretjič: s tem, da se vztraja na laži, da ni rešitve, se generira svojo, in prav zato se to počne!

Z vsakršnim »rešitve ni nihče predlagal« se le beži od nje in diskvalificira nasprotnika. To je njen osnovni namen. Kakorkoli se že premier pretvarja, da je njegova bila edina možna v dani situaciji na začetku konflikta, pa bolj težko fingira zdaj, ko jo ima verificirano na pladnju, le realizirati jo mora. Strojanovi morajo nazaj v Ambrus. In Janša je včeraj celo decidirano trdil, da tja ne morejo iti, s čimer je miril vaške straže Ambrušanov. S tem smo na začetku zgodbe. Janša de facto priznava, da krši pravne norme in da se požvižga na mnenje Hammarberga, Evrope in vseh, ki so mu našteli kršenje kopice ustavnih in državljanskih pravic! Dokler jemljemo za izhodišče dejstvo, da se Romi ne morejo vrniti tja, od koder so bili pregnani, je vse zaman!

Hammarberg je včeraj govoril o »elementih samokritike« s strani vlade, ki jih je slišal. Katerih in zakaj so nam jih zamolčali? Doslej so Janša, Mate in Zver jasno dajali vedeti, da so storili vse, kar je bilo v njihovi moči, in prav nobene napake!

2 thoughts on “Rešitev v tem, da ni rešitev

Add yours

  1. Nič ni slišati o čistkah med policijskimi lenuhi, ki ne opravljajo svojega dela. Najbrž bo padlo še kako odlikovanje za varuhe reda in morale. Če se toliko opleta z odpravo starih krivic, naj ugotovijo in na glas povedo, kdo je toleriral črno (ali pa legalno) gradnjo nad vodnim zajetjem – Podobnik in predhodniki, koliko kazni je bilo izterjanih od romskih kršiteljev – Mate, Romšek in predhodniki, zakaj nismo Hanžka v zvezi s tem problemom slišali že prej… Vsi po vrsti so neučinkoviti, pa ne da ne bi delali, delajo, samo nič ne naredijo. No, na koncu bomo itak spet slišali, da so vse zavozile prejšnje vlade in da zdajšnja lahko le nadaljuje začeto delo. Bravo, gospodje, poguma na desnici res ne manjka, sploh, če je treba obračunati s kako novinarko!

  2. Vcerajsnji komentarji predsednika vlade so bili taksni, kot da komisar Sveta Evrope ne bi povedal nicesar. Jansa je govoril kar mimo vsega, kar je rekel Thomas Hammarberg. In s tem, pomojem, pri veliko drzavljanih ustvaril vtis, da ni vlada naredila nicesar napacnega. Ucinkovit spin.
    Meni se je sploh zdel dober (in zelo podel) trik, da naj bi se Hanzek, zaradi prijave problema na Svet Evrope, moral opraviciti kar drzavljanom Slovenije.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: