Neumrljivost kot problem za slovenskega ksenofoba

Doslej smo mislili, da ksenofobija črpa iz zakladnice »umazanih atribucij« priseljencem, itd. Ti da so nečisti, leni, zlohotni, neumni, primitivni. Nekateri včasih dodajo nadnaravne ali nadčloveške sile (»Albanci se sporazumevajo z očmi, tako rekoč telepatsko«; »Bosanci so seks mašine, poseksajo vse naše«, itd.). 

Obstaja še tretja vrsta v imaginariju ksenofobnih atribucij: metafizična. Nekateri prišleki so onstran življenjskih zakonitosti. Kitajci v Sloveniji so recimo neumrljivi. Ne zmanjka jih. V Sloveniji kar nočejo umirati, zato njihovo število strmo narašča. Razlog za poslanski in parlamentarni preplah tukaj! 

Slovenci, še en napor!

3 thoughts on “Neumrljivost kot problem za slovenskega ksenofoba

Add yours

 1. Ja, poglej ta komentar pri Vinciju http://vinci.blog.siol.net/2006/11/09/mi-nismo-kauboji/

  majakrizaj pravi:

  ena majčkena razlikica je
  Indijanci so bili avtohtoni prebivalci
  belci pa priseljenci
  v Sloveniji so Romi priseljenci
  belci pa avtohtoni prebivalci

  Romi v Ambrusu so priseljenci 12 let, ki hočejo ostati nepismeni, govorijo pa srbsko.Ves čas so imeli na izbiro brezplačne šole,zdravstvo in podporo.

  Indijanci niso bili nikoli v enakem položaju. Zato je primerjava absurdna.

 2. Čestitam za dvojno ksenofobijo.
  Romi so v Evropi že tisoč let. Opravljali so pomembne storitve, kot so bili trgovina s konji, kovaške storitve, piskrovezenje, brušenje, popravljanje orodja, celo pošta, vrtiljaki na sejmih, čiščenje medenine po cerkvah in podobno. Potrošniška družba jim je specifiko odvzela, da so ostali na cesti brez možnosti preživetja. Posebno še, če jih družba zavrača in preganja. Nikoli ne pozabimo, da je Hitler dal pobiti poldrugi milijon Ciganov v svojih taboriščih in da so jih pobijali tudi med etničnim čiščenjem na Balkanu.
  Zanimivo je, da se nekdo oglasi in kot argument za etnično čiščenje s preseljevanjem in izgonom uporabi tudi to, da govorijo srbsko.
  Kot zamejskemu Slovencu, ki na pamet pozna vse argumente fašistov proti nam (še vedno nam kričijo: Vrnite se v Slovenijo!), se mi je naravnost obračal želodec, ko sem gledal, kako primitivna množica poje “Žive naj vsi narodi…” medtem ko izganja Rome in jim požiga barake. Mislim, da se mi je ta himna sedaj zagabila.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: