»Romi so prosili, da jih preselimo«

Med najbolj obscenimi izjavami te dni je gotovo tista, ne le včerajšnja, da so Romi sami želeli oditi iz Ambrusa. »Romi so prosili, da jih preselimo,« pojasnjuje notranji minister Mate. Prebiramo tudi pohvale: »Janša je danes pohvalil aktivnost slovenske države v zvezi z romsko problematiko.« In še ena perverznost: rešitev je »boljša in cenejša od stalne namestitve 200 specialcev«, dodaja premier. 

Že mogoče, da je selitev bila na koncu zahteva Romov ali sporazumna rešitev, toda spomnimo se naslednje scene (opis je vzet iz prispevka dr. Tatjane Greif, kandidatke za novo varuhinjo človekovih pravic, v zadnji številki Dnevnikovega Objektiva; citira prispevek RTV SLO): 

»Česa te je strah?«,  sprašuje novinarka sredi jesenskega gozda romsko deklico. »Teh ljudi,«, odgovarja ta. Kaj pa misliš, da ti lahko naredijo?« doda novinarka. »Lahko nas ubijejo.« Podoba prestrašenega otroka, ki z razprtimi očmi zre v dogajanje, ki se plete okrog njega. Na drugi strani prizor ljudskega linča, pohod vaške straže, zapora ceste. Razjarjena petstoglava množica z dvignjenimi pestmi vpije »morilci« in juriša nad skupinico dvajsetih Romov. Izjava vaščana Ambrusa za TV: »Bo pa to masaker, pobijem vse, zakoljem!« Obe podobi sta odraz nečesa, kar se dogaja tukaj in zdaj, med vsemi nami.« (Dnevnik, 4. 11. 2006) 

Koliko je torej vreden tisti »Romi so prosili, da jih preselimo«? Koliko je vreden »sporazum«? Vsak naj najde svojo primerjavo za to zlohotnost. Kot pravi Hanžek:  »Sporazum, ki je dosežen pod prisilo in grožnjo z linčem, v resnici ni sporazum, zato je preselitev Romov nezakonita.«

7 thoughts on “»Romi so prosili, da jih preselimo«

Add yours

 1. vse je potrebno zaviti v celofan, da se nasiti neumnosti lacna javnost.. in seveda je vse to skupaj potrebno uporabiti proti tistim, ki se zavzemajo za enakost in pravice vseh drzavljanov slovenije..
  ker ablast ni znala drugace resiti grozenj pred masakrom, je bila najboljsa resitev preselitev.. in sedaj izpade, kot da so oni dobrotniki, ki so jim naredili uslugo..

  se nekaj me bode v oci.. ko gledam fotografije romov iz ambrusa, je na njih samo par odraslih moskih.. vidim napacno?

 2. @vinci: vsaka podobnost je zgolj in samo plod nase domisljije 🙂 tocno to analogijo vidim ze dalj casa..

  @vezjak: in ti otroci so tako problematicni, oz. nad njimi bi naredili pogrom prebivalci ambrusa, da jih niti 200 specialcev ne bi moglo braniti? jao jao jao..

  http://borutpeterlin.wordpress.com/ tukaj so fotografije, ki ti dajo misliti.. predvsem v tem postu, ko se vidi oddaljenost od ambrusa http://borutpeterlin.wordpress.com/2006/10/31/feedback-on-strojan-roma-family-story-2/

  sicer pa se tudi borut zavzema, da bi cim vec ljudi v svetu videlo in spoznalo resnico, ki se dogaja v sloveniji v zvezi z romi..

 3. Zato da si ponosen Rom, še ni potrebno krast, lagat in se nič učit, hujskat in polemizirat v srbskem jeziku, nepismen in se hvalit s tem, kako drugačen sem.
  Kaj pa če bi vsi zahtevali svojo drugačnost ? Kdo mi bo dal hišo, službo in hranil moje otroke?Se kdo javi?
  Zakaj, hudiča pa moram jaz vedno vse razumet in podpirat njihove kaprice?Kdo si TI, ki to zahtevaš od mene?

 4. @majakrizaj
  Kolikor jaz vem, je druzina Strojan zivela na posestvu, ki so ga posteno kupili. Nobeden jim ga ni dal. Tebi ni treba nicesar razumet in nikogar podpirat. Ce je kdo od Romov osumljen kraje, ga mora policija zaslisat kakor vsakega. In ce je kradel ali bil nasilen ga morajo obsodit in kaznovat, kakor vsakega. In ce vascani zakon vzamejo v svoje roke je to vsekakor problem.

 5. Živjo!

  V podjetju Aragon d.o.o., ki se ukvarja s tržnimi raziskavami, pripravljamoskupinske diskusije na temo aktualnih dogodkov (romska problematika, lokalne volitve in splošna ocena dela vlade). Ker sem na omenjene teme na vašem blogu zasledila kar nekaj zanimivih idej in razmišljanj, bi bila vesela, če bi vaše mnenje delili tudi z nami.

  Omenjene skupinske diskusije se bodo odvijale v sredo in četrtek (13. in 14. 12.2006)v prostorih podjetja Aragon, na Zaloški 69 v Ljubljani (v popoldanskih urah). Naj vam hkrati tudi zagotovim, da bodo vsi vaši podatki varovani ter ostali anonimni, saj nas zanima mnenje celotne skupine.

  Za vse dodatne informacije sem vam na voljo na e-mailu petra.hlebec@aragon.si in tel št. 01/547 17 08 in 031 331 172

  V upanju, da boste z nami delili vaše mnenje vas lepo pozdravljam.

  petra

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: