Politični hokejisti in novinarji na kolenih: kako je Tonin zrušil Mayerja

So nove volitve in za Planet TV, pravijo na Siolu, je čas za nov začetek.

Tudi glede novinarskih prijemov. V napovedniku se hvalijo z »ena na ena« pristopom. Voditelj Mirko Mayer bo na Planet TV tik pred parlamentarnimi volitvami »izprašal« Mateja Tonina, pred današnjim kongresom »še ne pravega« predsednika Nove Slovenije, kot se je sam opisal.

Mayerjeva ambicija je predstaviti Tonina »iz svežega zornega kota«, nato sledi klišejska obljuba iz napovednika, ki pravi, da bodo razgrnili tudi »manj znana in bolj osebna dejstva o sicer znanem obrazu slovenskega političnega prostora«. Komaj čakamo.

A kar je res vredno zabeležbe, je promocijski prijem, pri katerem so po novem voditelji in novinarji kar sami del igre, dobesedno:

Prvak NSi je ekipo Planet TV med drugim povabil tudi v svoj dom v Zgornjem Tuhinju pri Kamniku, nam skuhal kavo, v osebnem pogovoru z Mirkom Mayerjem pa bomo izvedeli več presenetljivih dejstev iz njegovega osebnega življenja, ki jih doslej še ni delil z javnostjo. Z Mirkom se je Matej Tonin pomeril tudi v košarki ena na ena in v hokeju, kdo je zmagal, pa preverite v ponedeljek ob 20.00 na Planet TV.

V objavljenem video posnetku napovedi oddaje se hokejist Tonin zaleti v hokejista Mayera, ki se ob njegovem udarcu kot pokošen zgrudi na tla. Zaigrano »porivanje« naj bi ilustriralo »porivanje iz stranke«, o katerem bo menda tekla beseda.

Ko se v ospredje do kamere dobesedno prerine Tonin, lahko le še nekaj malega pomodruje o tem, da je »v politiki treba trdno stati na nogah« in biti na vse pripravljen. Huh.

Hokejist Tonin 0

Hokejist Tonin 1

Hokejist Tonin 2

Hokejist Tonin 3

Nerodna sporočilnost politikove geste je torej rahlo nekrščanska: porivaj, odrinjaj, da boš ostal na nogah. A pustimo to, glavna zvezda novega trenda je nesporno Mayer. Interpelacija novinarjev v vlogo, ko dobesedno pomagajo promovirati politike, morda ni nekaj novega, v tako močno intenzivirani senzacionalistični obliki pa vendarle počasi postaja.

Predstavljajmo si, za trenutek, da Rosvita Pesek, seveda v lepem košarkaškem fluorescentnem dresu, famozno poda žogo Janezu Janši in ta še bolj famozno zabije kot LeBron James – in je potem pred nami novinarski trailer z napovedjo daljšega pogovora z njim na njemu ljubi presstitutski Hanzi TV.

Ali pa da se, če ostanemo pri istem mediju, Slavko Bobovnik s štilarco pomeri v podiranju dreves z Dejanom Židanom, potem pa med hlodi sredi gozda napovesta en tak intimistični predvolilni pogovor?

Aja, in ne pozabimo, za nameček igralsko razpoložena Rosvita in Slavko zgrudeno obležita na tleh: iz pač nekega razloga.

No, to je ta tabloidni trend politainmenta. Novinarstvo je v dramatičnem smislu postalo ena taka dobesedno politično-medijska igra.

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Discover more from ::: IN MEDIA RES :::

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading